Friday, April 18, 2014

Teaser Travelog Jepun Dalila




okay, rasanya dah ramai pun tau, I went to Japan last week for 10 days. tak pernah terbayang yang akan secepat ini dan paling best, pergi tanpa guide langsung. dapatlah merasa nikmat backpacking tu.

dalam 10 hari tu dapatlah kitorang cover beberapa tempat, ikut sempat je.

5 April - Turun Nagoya terus ke Osaka (HEP Ferris Wheel, Shinsaibashisuji, Dotonbori)

6 April - Osaka (Osaka Castle, Nishinomaru Garden, Osaka Housing and Living Museum) 
malam bertolak ke Kofu dari Namba untuk ke Mount Fuji

7 April - Kofu > Otsuki  > Fujisan > Yamanakako (pusing tasik tengok Fujisan, Teddy Bear Museum)

8 April - Fujisan - Tokyo (Shinjuku Gayoen Garden, Tokyo Tower, Tokyo Camii Mosque, Shibuya Station)

9 April & 10 April - Disneyland & Disneysea

11 April - Tokyo (Fuji TV, Venus Fort, Aqua City, Sony Science Centre, Tokyo Skytree, Nakamise Street)

12 April - Tokyo (Harajuku, Akihabara, Ikebokuro dan bertolak ke Nagoya)

13 April - Nagoya (Nagoya Port Public Aquarium, Observation deck, Fuji Museum, Maritime Museum)

14 April - Nagoya (lepak airport dan pulang Malaysia)

Alhamdulillah, merasalah kitorang pegang sakura, pegang salji, sejuk sampai cakap keluar asap ikut mulut, sesat dekat tempat orang, kena marah, kena tolong, semuanya lah.

banyak benda dah belajar sepanjang 10 hari dekat sana. selama ni dengar dengar cerita macam mana ketertiban orang Jepun, macam mana layanan diorang dengan tourist dekat sana. terkejut sangat, sebab amcam beyond my expectation. tak taulah kalau tak biasa jumpa dekat Malaysia ataupun tak pernah ada pun budaya macam diorang dekat sini.

memandangkan kitrorang pusing dari bandar ke bandar, dapat nampak lah, perbezaan suasana Osaka, Nagoya, Tokyo dengan Yamanaka.

tapi serius, siapa pun pernah jejak tanah Jepun ni mesti punyalah nak datang lagi sekali.

and, kalau ada perancangan nak pergi sana, preparelah buah tangan dari Malaysia untuk orang sana, sebab mesti punyalah jumpa orang orang baik dekat sana. huhu.


okay, nama pun teaser mana boleh tulis panjang-panjang, ni pun curi time tidur sebab assignment masih berlambak tak siap lagi.