Thursday, July 24, 2014

#misikejarsakura - Persediaan (Part 2)

okay, kalau part 1 tu kita cerita macam mana kita start planning, dekat sini macam mana kita prepare sebelum pergi sana. ye lah, dah lah nak pergi tempat orang, at least kena cukup maklumat and tahu selok belok negara diorang.

actually, Jepun untuk first timer tak susah mana pun. tambahan lagi, kalau dah biasa dengan public transport, tak banyak beza pun dengan Malaysia punya, beza dia, sana lebih efisien and lagi mudah, so, kalau sini pun boleh harung, insyaAllah dekat sana lagilah boleh lepas. kitorang siap hari first dah tukar jadual dah. haha. part ni nanti kita discuss dekat post first day. kita straight to the point je lah pasal preparation kitorang,


1. Tiket Flight

part ni aku tak reti sangat nak cerita memandangkan semua kakak yang urus. macam aku cakap tadi sedar sedar dia dah beli. asalnya kitorang memang nak naik MAS, tapi nak dijadikan cerita, promo Air Asia X dah datang dulu, so, itulah yang kakak grab dulu. cuma, asalnya nak pergi 7 hari je, tapi disebabkan AA X tu mendarat dekat Nagoya, so kitorang tambah 3 hari lagi.


2. List for Places to go

mula-mula part ni banyak ditolong oleh kawan abang yang kebetulan nak ke sana jugak waktu yang sama. dia bagi rough susunan je lah and yang lain tu semua sendiri plan. ada lah jugak dia tolong-tolong bagi tips, macam mana nak jimat kos transport and so on. so kat sini, masih dalam urusan kakak jugak. kakak yang deal dengan kawan abang tu. and dari sini jugak dah susun rough planning untuk destinasi utama perjalanan kitorang. tapi, since aku start cuti Januari hari tu, terhegeh jugaklah aku study balik semua destinasi supaya destinasi dan penginapan adalah selari bagi mengelakkan pembaziran kos transport je. ye lah, nak jimat kemain, sekali rupanya duit mengalir dekat transport. Disebabkan dua peserta rombongan merupakan pekerja berwibawa, aku pelajar yang takde kerja ni gigih jugaklah study sorang.

mula-mula aku bukak Japan Guide. dekat sini memang dah 70% complete dah. pilih je region mana nak pergi, dan dia akan recommend tempat tempat best. siap diorang provide jugak info-info cuaca dekat sana. Tinggal nak baca tak nak je. Then, aku bukak Trip Advisor and baca review dekat sana. Review dekat Trip Advisor ni kadang-kadang boleh pakai jugak. Cumanya, kena lah baca banyak-banyak. Sebab lain orang lain pandangan. Tapi, kalau dah lagi banyak negatif dari positif kitorang consider balik lah.


3. Penginapan

Ini tips penting untuk bakal traveller especially yang first timer. SILA BOOK AWAL PENGINAPAN kalau nak tempat best dan affordable. kitorang start book pun around Disember - Januari macam tu. kebanyakan hostel dan guest house best dah penuh masa tu. haa, macam mana kitorang book?


Booking.Com ni sangat user-friendly bagi aku. Aku try jugak godek Agoda.com tapi tahap user-friendly dia tak boleh lawan Booking.com lah. Search je, bandar or destinasi (macam Tokyo Tower or Disneyland). Nanti dia keluar jarak penginapan dengan destinasi yang kita pilih. Senang kan?

Dalam nak pilih penginapan ni, macam aku cakap tadi kena consider transport jugak. Aku gunakan Google Maps dengan Hyperdia untuk study either banyak tren yang kena tukar untuk sampai ke destinasi. Selain tu, nak consider jugak kos pergi balik.

Dekat Booking.com ni dah ada review dah dari past customers. Tapi, sekali lagi aku gunakan TripAdvisor untuk meng-Advice kan aku dengan review-review dekat sana. Review daripada orang ramai adalah sangat penting, ya, kawan-kawan. Nanti tengok gambar cantik je, sekali sampai menangis.



3.  Pengangkutan

Ini masuk part yang paling pening dan mecabar sekali. Dekat Jepun ni perkhidmatan public transport diorang sangatlah efisien. Kadang-kadang sampai empat lima route boleh pilih untuk satu destinasi. Yang kena consider, Exit station mana yang lagi dekat dengan destinasi. Sebabnya, station diorang besar besar, so pemilihan exit memainkan peranan penting sebab salah exit maka anda akan membazir masa dan tenaga untuk ke destinasi.

Selain tu, untuk sekali lagi aku tekankan, pentingnya consider pemilihan transport adalah kos. Dekat Jepun, diorang memang ada provide Special Pass untuk Tourist mengikut region. Pass ni sangat berbaloi untuk kita yang memang kalau boleh nak pusing satu region, semua tempat nak lawat. Kebanyakan pass sama ada akan bagi free untuk semua train dan subway, and sometimes ada jugak provide diskaun untuk tiket masuk destinasi pilihan. pasal pass ni nanti aku explain dekat post mengikut destinasi.

Bagi menjimatkan kos (sebab nak tampung kos lain hihihihihi) kitorang tak merasa naik Bullet Train, tapi, kitorang pilih Highway Bus untuk bergerak dari satu region ke satu region. Ini Highway Bus dia.


Banyak je servis bas lain, tapi, berdasarkan penyelidikan aku, ini je company bus yang provide website yang firendly untuk tourist. And, servis diorang memang tip top! oh ya, salah satu sebab kitorang pilih Highway Bus ni, sebab nak jimat kos penginapan. kitorang banyank naik overnight bus sebab dah jimat penginapan untuk malam tu. Serius, walaupun tidur dalam bas, tapi sebab penat dan penyediaan seat yang sangat selesa, tak menyesallah pilih.

Untuk pemilihan tren aku gunakan Google Maps (untuk rujuk jarak) dan pemilihan route dan Hyperdia untuk pemilihan route lagi sekali dan susunan jadual


Hyperdia ini adalah website yang sangat detailed tentang jadual pengangkutan awam dekat Jepun. Seba tu lah kita dah boleh prepare sehabis mungkin dari sini lagi. Paling best, diorang sentiasa update kos dan jadual mengikut situasi di Jepun.



5. Makanan

hmmm, part ni serius tak teringat nak study betul-betul sebelum pergi. HAHA. ingatkan kenyang tengok Jepun je. dah sampai penghujung vacation perut baru menari nak makan Soba lah, Sushi lah, tapi time tu memang dah tak sempat nak cari T________________________T




Inilah rupa jadual yang telah berjaya dibuat secara detailed oleh seorang Dalila. hihihihi. (siap kena puji dengan staff hostel yang kitorang stay dekat Osaka, okay! :P) Ada yang nak hire jadi tourist guide ke sana tak? 





No comments: